SARA PARKMANS MANIFEST FÖR MANIFESTGALAN 2014

Foto: Privat

I fredags arrangerades Manifestgalan i Stockholm- musikgalan för oberoende skivbolag där alla möjliga genres från dans till dansband prisade årets bästa plattor.

 Sara Parkman var prisutdelare i folkmusikkategorin och bjussade på ett manifest för själva Manifestgalan 2014.

Vi undrar bara: Får det plats på en t-tröja och vad kostar den?
Mina damer, herrar och alla ni andra- här kommer det. Varsågoda:

2014 är året då all nationalism, sexism, rasism och främlingsfientlighet ska ut ur riksdagen!

2014 är året då kulturen och musiken får all jävla glans den förtjänar i rollen som världsförbättrare, broskapare och revolutionsstrategi.

2014 är året då vi tar våra folkdräkter, instrument, svänggäng, spelmanslag, beats, sånger, vänner och polskor ut på gatan, in i salongerna och långt, långt upp på dagordningen och protesterar mot allt som handlar om utestängande och murskapande skitpolitik!

2014 är året då alla landets folkmusiker står starka och enade i att visa att traditionen tillhör allt och alla och att folkkultur är en allemansrätt!

2014 är året då vi börjar prata om tanterna, kvinnorna, tjejerna, queersen, transornas rättmätiga plats i historien. För hörrni- vi har också alltid gjort musik, även om det inte tycks som så när en läser historieböckerna. Jag tänker på fäbodarna, dit kvinnorna for om somrarna för att ta hand om djuren och unna sig lite mansfritt. Tänk på all musik som frodades där uppe på bergen- mumma.

Som min favoritkulningslady Agneta Stolpe- stor kontnär, smart och cool- säger om dessa vallkvinnor ”Om de hade vart av annat kön och annan klass hade de kallats för komponister”.

Tänk på de när vi snackar musikhistoria.

Den är bredare än vad vi tror. Alla vi andra som inte är vita västerländska män har osså byggt detta musikaliska sprudlande land. Ba så ni vet. Shooo.

2014 är året då vi öppnar upp för alla olika sorters berättelser inom musikens feta och ljuvliga hus.

Och de nominerade till folkmusikpriset är…

(ps. Det var Ulrika Bodén band som mycket välförtjänt vann pris för sin skiva ”Kärlekssånger” med nomineringen: Att bryta ny mark är inte lätt men vår vinnare har gjort det. Gammalt möter nytt i läckert dynamiska arrangemang. Tillsammans med en kristallklar röst, blåtonad trumpet, drivande fiol, varma nylonsträngar och melodiska slagverk far vi mellan hopp och förtvivlan. Och vi håller med – viktigast av allt är kärleken!)

Först publicerat på feministiska bloggen Equalizer.

Inlägg gjort av: Esmeralda Moberg

Kommentera

comments

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.